Коментар поводом написа у «Привредном саветнику» бр. 10/05

Савезу рачуновођа и ревизора Србије обратио се одређени број рачуновођа у вези са чланком ,,Осврт на нека питања у вези са уређивањем статуса рачуноводствене професије”, објављеним у часопису Привредни саветник, број 10, на страни 44, па у вези са тим дајемо следеће:

САОПШТЕЊЕ

Нажалост, и овог пута, као и много пута до сада, увек када је покретано питање доношења новог Закона о рачуноводству, ,,Привредни саветник је преко својих аутора и ,,поручених памфлета нападао Савез РР Србије, вероватно због тога што се Савез као професионална организација залаже за јасна, рационална и применљива законска решења и организацију и заштиту професије, што је у супротности са профитабилним циљевима ,,Привредног саветника.

Савез се, као представник рачуноводствене професије, руководио начелом да професионалне – стручне часописе треба користити за едукацију рачуновођа, када је писмом обавестио председника Скупштине и Управног одбора акционарског друштва ,,Привредни саветник, о непримереним и малициозним ставовима које је аутор наведеног чланка изнео у њему. Протестна писма, упућена одговорним лицима, представљају наш начин комуницирања са ,,Привредним саветником о интересима повезаним са њим, јер наше публикације нису и неће бити у функцији жуте штампе дезинформисања рачуновођа.

Писмо упућено надлежним органима «Привредног саветника» а.д. као коментар поводом написа објављеног у «Привредном саветнику», бр. 10/05

,,Привредни саветник а.д.

Булевар краља Александра 90

11000 Београд

Београд, 11.05.2005.

-          Председнику скупштине акционара

-          Председнику управног одбора

Предмет: Коментар поводом чланка аутора мр Ратомира Ћировића

                 објављеног у «Привредном саветнку»а.д. бр.10 (стр.44)

Поштоване колеге,

Савез РР Србије је представник рачуновoдствене професије у Србији, члан Међународне федерације рачуновођа и других регулаторних тела и има право и обавезу спровођења њених аката на територији државе његове регистрације у функцији организације-чланице.

Поред тога, Савез је регистрован код надлежног органа за:

-          доношење и промовисање професионалних и етичких стандарда;

-          образовање ван система редовног школства:

§          стицање професионалних звања рачуновођа, самостални рачуновођа, овлашћени рачуновођа и овлашћени јавни рачуновођа-овлашћени ревизор;

§          организација континуиране едукације, саветовање, семинари, симпозијуми, конгреси, међународни конгреси и остали облици научно-стручног усавршавања;

§          професионално усавршавање контиста, билансиста, благајника.

Савез, евидентно легално преводи, објављује и усклађује међународну професионалну регулативу, доноси националне стандарде и спроводи испите у складу са регистрованим делатностима и чланским обавезама и, у складу са оснивачким циљевима организује рачуновође и ревизоре у Србији, што је саставни део међународне професионалне регулативе.

,,Привредни саветник, а.д., је основан ради остваривања добити на тржишту, што и чини успешно, истини за вољу, на основу лоших законских прописа и недовољно информисаних рачуновођа.

Верујемо да ,,Привредни саветник, а.д. има разлога за забринутост, с обзиром на то да се Савез залаже за добра и јасна законска решења, али то његовим ауторима не даје право да износе неистине о Савезу РР Србије и његовим легалним активностима.

Такође није добро да уступате странице Вашег часописа лицима која својим памфлетима желе да нашкоде Савезу, нарочито онима који су сасвим другачије писали о Савезу док су имали користи од њега, посебно не онима које сте због личних интереса у Савезу у Вашем часопису и средствима јавног информисања, посебно апосотрофирали.

Испод сваког достојанства је да се бавите ценама и калкулацијама издања Савеза, нарочито је непристојан начин којим аутор манипулише јавношћу.

Релевантна литература Савеза кошта, производ је најбоље праксе у свету и наших најеминентнијих аутора, (о чему не може да даје оцену нико изузев саме професије) што је огромна предност и квалитет у односу на ,,пиратерију којом ,,Привредни саветник обмањује рачуновође - своје претплатнике.

Међународни стандарди едукације, за професионалне рачуновође захтевају обуку и припрему кандидата за стицање професионалних звања према релевантној литератури, што је озбиљна професионална активност и обавеза Савеза, што Савез и ради по  смерницама које доносе међународна регулаторна тела и европске директиве.

Ако већ наводите неке земље (а наш узор су Енглеска, Француска, Америка, и друге, са чијим професионалним организацијама Савез сарађује), требало је да  објасните њихове програме, издања и цене, па да их објавите, макар и са циљем манипулисања Вашим претплатницима.

Нисте ваљда заборавили да сте, у истом часопису писали и критиковали висину државних такси и накнада објављених у ,,Службеном гласнику РС, за издавање исправа рачуновођама и ревизорима, када је Комисија министарства финансија требала да организује испите. Што се тиче Ваших комерцијалних издања, Међународних стандарда финансијског извештавања у ,,пиратском издању, као и Приручника за примену ПДВ, које сте објавили и остварили приличне профите, чији квалитет истичете, она су квалитета који за рачуновође нема вредности. Можда би таква издања била боља и Савезу, али је циљ издања Савеза професија, а не профит.

Не брините о професионалним лиценцама, члановима и чланаринама у Савезу, а ако већ сажаљевате рачуновође, немојте им више на овакав начин продавати маглу. Што се тиче групе рачуновођа из Новог Сада, било би коректно да им објасните да сте регистровани за стицање профита, а не организовање испита за стицање професионалних звања, ако их не желите упутити на Савез.

Желимо да се захвалимо аутору, господину Неговановићу, за то што је објавио приказ Међународних стандарда едукације за професионалне рачуновође и на најдиректнији начин демантовао малициозности мр Ратомира Ћировића.

Негативан став Савеза поводом вероватно «порученог» мишљења Министарства финансија, је професионална обавеза Савеза, јер Минситарство финансија не може давати мишљења која нису у складу са законом, напротив, било је у обавези да доносе подазконска акта, како би се закон могао применити у пракси, који је на жалост још увек неприменљив.

На обавезу доношења подзаконских прописа, упозорили смо и бившег министра, који је уместо тих аката објавио некомплетне Међународне рачуноводствене стандарде, супротно Закону, што је више од «пиратерије».

Иначе, приказ стандарда за едукацију рачуновођа, објављен у ,,Привредном саветнику”, бр. 10, су акта Међународне федерације рачуновођа, њених чланица и они су као професионална акта преведени у Савезу, а њихова решења уграђена у РОС-31 (национални рачуноводствено-образовни стандард) и за његово тумачење нису потребни ваши коментари, поготову не како се то чини у чланку о коме је реч.

Без обзира на то што сте и те стандарде објавили као ,,пиратска издања, добро је што ће читаоци ,,Привредног саветника схватити да је Савез РР Србије организација која организује рачуновође, управо онако како сте цитирали професионалног рачуновођу, по IFAC-овом Етичком кодексу за професионалне рачуновође, који морају да поштују рачуновође и да се понашају у складу са његовим захтевима, а то значи да су чланови професионалне организације чланице IFAC-а, ако желе да се баве рачуноводством, што је и Законом о рачуноводству и ревизији прописана обавеза.

Ваша намера да дезинформишете рачуновође, тобоже да се Међународна професионална регулатива односи само на чланове чланице IFAC-а, а не и на остале рачуновође, тачно је, уколико се те остале рачуновође не баве рачуноводством.

Захваљујемо се још једном аутору што је и коректно упознао читаоце ,,Привредног саветника” са мисијом Међународне федерације рачуновођа, и њених организација-чланица, односно Савеза рачуновођа и ревизора Србије.


Срдачан поздрав.

У нади да ћете реаговати на адекватан начин,                       

Генерални секретар

мр Перо Шкобић

 

Истовремено објављујемо напис Ратомира Ћировића, "Поводом расправе у вези са стручношћу лица за самостално вођење рачуноводства", објављен 1995 године, који је настао пре него штo је аутор постао акционар А.Д. "Привредни саветник".

О каквом се моралу ради, препуштамо читаоцима да сами процене.