Престанак важења Закона о порезу на фонд зарада

Ради растерећења привреде, односно снижења трошкова радне снаге и повећања запошљавања, Народна скупштина Републике Србије донела је Закон о престанку важења Закона о порезу на фонд зарада ("Службени гласник РС", број 33/04, од 23. марта 2004. године). Овај закон ступа на снагу 1. јула 2004. године, када престаје да важи Закон о порезу на фонд зарада ("Службени гласник РС", број 27/01, од 26. априла 2001.године), који се примењивао од 1. јуна 2001. године.

Тим законом је била уређена обавеза плаћања пореза на фонд зарада на исплаћене зараде и друге приходе.

Обавезници пореза на фонд зарада  до 1. јула 2004. године су:

1) исплатиоци зарада,

2) исплатиоци прихода од ауторских права и права индустријске својине,

3) физичка лица која остварују приходе од самосталне делатности,

4) физичка лица која остварују приходе од пољопривреде и шумарства.

Основицу пореза на фонд зарада до 1. јула 2004. чине:

1) исплаћена зарада,

2) опорезиви приход од ауторских права и права индустријске својине,

3) опорезиви приход од самосталне делатности,

4) износ катастарског прихода.

Плаћање пореза на фонд зарада  врши се до 1. јула 2004. по стопи која не сме да буде већа од 3.5%. Пореска стопа и начин коришћења средстава утврђују се у наведеном периоду одлуком скупштине општине, односно града, с тим што се средства остварена по стопи 0,3%–1% пореза на фонд зарада усмеравају на солидарну стамбену изградњу.


Плаћање
пореза на фонд зарада врши исплатилац по одбитку, на исплаћене зараде и опрезиви приход од ауторских права и права индустријске својине, на терет трошкова пословања.

По решењу надлежног пореског органа, обвезник - физичко лице које остварује приход од самосталне делатности, и на катастарски приход, у овом периоду плаћа порез на фонд зарада на опорезиви приход.

Уплаћивање пореза на фонд зарада вршиће се до 1. јула 2004. у корист рачуна општине, односно града, према пребивалишту запосленог, односно у корист других лица која  остварују приходе на које се овај порез плаћао.


Начин
утврђивања пореза на фонд зарада, када се тиче обрачунавања, застарелости, наплате, рокова за плаћање, обрачуна камате за кашњења плаћања, прекршајних казни и осталог што није  обухваћено овим законом, сходно су се примењивале одредбе закона којим се  утврђује порез на доходак грађана.

Након 1. јула 2004. године више неће постојати обавеза плаћања пореза на фонд зарада за све исплате које ће се вршити , без обзира на месец на који се  зараде односе.


Примери
:

1) Ако зарада за месец април 2004. буде обрачуната у мају, а исплата буде извршена након првог јула, неће се плаћати порез на фонд зарада.

2) Уколико се исплата претходно наведене зараде изврши пре првог јула, исплатилац ће бити дужан да плати порез на фонд зарада.


У оквиру процедуре доношења, уз овај закон су усвојене неопходне измене и допуне Закона о јавним приходима и јавним расходима, као и измене Закона о локалној самоуправи, с обзиром на то да је њихово доношење било неопходно пре доношења Закона о буџету Републике Србије за 2004. годину и Закона о обиму средстава и учешћу општина, градова и града Београда у порезу на зараде и порезу на промет у 2004. години.

С обзиром на то да  порез на фонд зарада представља значајан део укупних прихода буџета јединица локалне самоуправе (око 20%), било је неопходно да се јединицама локалне самоуправе од 1. јула 2004. године надомести наведени приход, што се постиже повећавањем њиховог учешћа у порезу на зараде од 1. јула 2004. године, са 5% на 30%, а општинама за које то није довољно, од 1. јула 2004. године повећава се стопа учешћа у порезу на промет производа и услуга, што је прописано Законом о обиму средстава и учешћу општина, градова и града Београда у порезу на зараде и порезу на промет у 2004. години.