Обавештење

Савез рачуновођа и ревизора Србије, према члану 20. Закона о рачуноводству и ревизији јесте правно лице које преводи, објављује и усклађује
Међународне рачуноводствене стандарде, Тумачења SIC, Међународне стандарде ревизије и другу професионалну регулативу
Званични службени текстови објављени су кроз унификована издања Савеза

 

Поштоване рачуновође,

Закон о рачуноводству и ревизији, у члану 2. прописује примену међународне и националне професионалне регулативе односно Међународних рачуноводствених стандарда (МРС), Међународних стандарда ревизије (МСР), националног стандарда за оспособљавање рачуновођа и ревизора, националног стандарда - Рачуноводствени софтвер и других стандарда, донетих у складу са саопштењима Међународне федерације рачуновођа. У складу са чланом 19. истог закона, правна лица и предузетници дужни су да вођење пословних књига, састављање и презентацију финансијских извештаја врше у складу са рачуноводственим начелима дефинисаним у оквиру МРС. За признавање, процењивање и презентацију позиција финансисјих извештаја примењују се МРС и МСР и код свих субјеката на које се Закон односи, од 01.01.2004. године.

Савез РР Србије, сагласно члану 20. истог закона, јесте овлашћено правно лице за превод, објављивање и усклађивање МРС и друге професионалне регулативе. У складу са препорукама Међународне федерације рачуновођа (IFAC) и Одбора за МРС (IASB), Савез РР Србије је, као члан IFAC-а и других регулаторних тела, од наведених органа добио дозволу за превод и објављивање међународне професионалне регулативе. Према члану 33. наведеног закона, међународна професионална регулатива (Међународни стандарди ревизије и Етички кодекс за професионалне рачуновође) прописана је за обављање рачуноводствених и ревизорских услуга у јавној пракси.

Имајући у виду наведено, Савез је ажурирао, ускладио и објавио званичне текстове превода међународних стандарда и другу професионалну регулативу у области рачуноводства, кроз следећа унификована издања за професионалне рачуновође:

1. Професионална регулатива у рачуноводству

     на 1056, садржи:

  • званично преведене службене текстове МРС и Тумачења SIC;
  • коментаре за примену у пракси;
  • IFAC-ов Етички кодекс за професионалне рачуновође;
  • ЈРС 33 - Рачуноводствени софтвер;
  • текст Закона о рачуноводству.      

2. Међународни стандарди ревизије и Саопштења о ревизорској праски

примењују се у складу са Законом о рачуноводству и ревизији, (чл. 2, 3, 19 и 33)

3. IFAC-ов Етички кодекс за професионалне рачуновође -

скуп правила која се непосредно примењују на професионалне рачуновође, чланове чланица Међународне федерације рачуновођа

Његова улога је контрола понашања професионалних рачуновођа и подстицање на професионално просуђување и решавање различитих професионалних тешкоћа.

Кодекс се примењује, на основу одредаба Закона о рачуноводству и ревизији и Одлуке Управног одбора Савеза, од 01.01.2003. године, на све чланове Савеза.

4. Међународни рачуноводствени стандарди за јавни сектор

Примењују се у складу са Уредбом о буџетском рачуноводству        

Савез РР Србије је објавио унификовано службено издање у 2004 години.

Издање садржи:

  • Примену Међународних стандарда ревизије у ревизији јавних предузећа
  • Политике и процедуре контроле квалитета професионалних услуга са упутством за примену
  • IFAC-ов Етички кодекс

5. Међународни стандарди финансијског извештавања и Тумачења SIC/ИФРС

Примењују се од 01.01.2005. године.

Званично унификовано службено издање Међународних стандарда финансијског извештавања - ускоро излази из штампе.

Ово издање ће добити претплатници Рачуноводствене праксе у првој половини 2005. године.

 

 На основу званично добијених, преведених и усклађених текстова међународне професионалне регулативе Савез је, у посебним издањима, објавио и потребна додатна упутства која на практичан начин објашњавају примену те регулативе у нашој пословној пракси:

6. Приручник о рачуноводственим политикама, према МРС

На практичан начин се примерима аката омогућава предузећима и предузетницима усвајање њихових интерних рачуноводствених политика

7. Приручник о примени Контног оквира према МРС

Садржи коментар Контног оквира за предузећа, задруге, предузетнике и друга правна лица, законску рачуноводствену регулативу и Аналитички контни план.

Ово издање на практичан начин појашњава примену Контног оквира у складу са Међународним рачуноводственим стандардима.

8. ЈРС 33 - Рачуноводствени софтвер

Садржи коментаре за примену члана 12. Закона о рачунодству и ревизији, који се односи на карактеристике рачуноводствених софтвера.

Рачуноводствени софтвери треба да буду усклађени са смерницама овог стандарда, што подразумева обезбеђивање интерних контрола и онемогућавање брисања прокњижених пословних промена.

9. Прва примена МРС - материјал са јесењег Петог семинара

на званичан и компетентан начин објашњава прву примену МРС у нашој пракси        

Овај материјал садржи измене Међународних стандарда финансијског извештавања.

10. Приручник Рачуноводствена пракса

Садржај приручника Рачуноводствена пракса бр 2-3./2005 ће чинити илустративни примери и упутства за састављање финансијских извештаја за 2004. годину, у складу са МРС/ МСФИ и другом професионалном регулативом

11. Часопис Рачуноводство

Часопис је програмски оријентисан на обраду стручно-теоријских питања из области рачуноводства, ревизије и пословних финансија.

У њему се објављују преводи МРС и обрађују теме које се односе на професионално усавршавање рачуновођа.              

 

Рачуноводствена пракса и Рачуноводство су званична литература за континуирану едукацију професионалних рачуновођа (сагласно Правилнику о континуираној едукацији).

Истовремено дајемо информацију да ускоро излазе из штампе следећа издања из области пореске проблематике

 

12. Порески прописи у Републици Србији - Збирка пореских прописа

Садржај ће се односити на ажуриране текстове пореских прописа Републике Србије чија примена почиње 01.01.2005. а којима се уређују:

  • порез на имовину
  • порез на доходак грађана
  • порез на добит предузећа
  • порез на додату вредност
  • порески поступак и администрација
  • акцизе     
  • порез на употребу, држање и ношење добара
  • порез на премију неживотних осигурања

13. Приручник за примену Закона о порезу на додату вредност

Садржај ће бити усмерен на коментар следећих елемената: предмета опорезивања, пореског обвезника и пореског дужника, места опорезиве трансакције, пореске основице, пореска ослобађења, обрачунавања и евиденције ПДВ

  • малих предузећа
  • пољопривредника
  • грађевинских објеката
  • промета антиквитета и уметничких добара
  • комисиона и консигнационих послова
  • лизинга
  • транспортних услуга
  • размене добара
  • давања поклона

Пошто још многа питања у вези са применом ПДВ нису у потпуности разјашњена и дефинисана од стране надлежних органа (у вези са којима смо упутили захтев за заузимање ставова), Приручник за примену ПДВ ће бити штампан по добијању одговора од надлежних органа.

Намера нам је да издамо приручник трајнијег карактера, те сматрамо да ће читаоци бити на добитку ако сачекамо наведена појашњења. Стога, потенцијалне читаоце и претплатнике на наша издања упућујемо на стрпљење у том смислу и унапред захваљујемо на њему.      

 

Поштоване рачуновође,

За састављање финансијских извештаја за 2004. годину, користите званичне, преведене и усклађене текстове Међународних рачуноводствених стандарда и Тумачења SIC објављене у издању:

На основу Закона и Међународних рачуноводствених стандарда издати су и:

Наведену литературу чланови Савеза су добили уз континуирану едукацију у 2003/04. години, а остали заинтересовани је могу набавити у Савезу.

Од 01.01.2005. године, примењују се ревидирани Међународни стандарди финансијског извештавања, са Тумачењима SIC, чије је текстове Савез превео, ажурирао и ускладио и који ће  бити објављени кроз унификовано званично издање (редни број 5), почетком 2005. године.

Претплатници Рачуноводствене праксе, који претплату изврше до краја 2004. за 2005. годину, у оквиру претплате добијају ово службено издање Међународних стандарда финансијског извештавања, који се примењују од 01.01.2005. године.

Поштоване рачуновође, уз примену Рачуноводствене праксе, потребно је да  присуствујете семинарима који се односе на састављање финансијских извештаја за 2004. годину. Семинари су бесплатни за чланове-претплатнике и кандидате за стицање професионалних звања.

За професионалне рачуновође чланове Савеза присуство на овим семинарима је обавеза и евидентира се по члану 6. Правилника о континуираној едукацији у 2005. години. О времену и распореду семинара чланови ће бити благовремено обавештавани путем приручника Рачуноводствена пракса.

У том смислу, неопходно је да чланови регулишу своје професионалне чланске обавезе, како би могли да присуствују семинару за састављање финансијских извештаја по МРС као и наредним семинарима, по програму континуиране едукације за 2005. годину.

Поштоване рачуновође, ради успешне и квалитетне примене Међународних рачуноводствених стандарда, ПДВ и других прописа, неопходно је да у континуитету примењујете Рачуноводствену праксу којом се на иструктиван начин тумачи практична примена, као и да присуствујете семинарима и редовно посећујте сајт Савеза - Актуелне информације.

Савез је такође објавио и Међународне рачуноводствене стандарде за јавни сектор, који се примењују у складу са Уредбом о буџетском рачуноводству.