Обрачунавање акцизе на пржену млевену и екстракт кафе добијене прерадом сирове кафе  у земљи

Правилник о начину обрачунавања и плаћања  акцизе, као и садржину и начин вођења евиденције, начину рада, отпремање и допремања производа и вођења евиденције у акцизном складишту ( « Сл. гласник РС» бр. 85/04), било је прописано да се акциза, почев од 4.08.2004. године, обрачунава на напрежену, млевене и екстракт кафe добијенe прерадом сирове кафе. Обвезник акцизе је правно лице и предузетник  који  прерађује  сирову кафу и пуста у промет  пржену, млевену и екстракт кафe. Акциза се обрачунава по стопи 40% на вредност по којој се  кафа продаје, стим што се обрачуната акциза умањује за износ акције која је плаћена  приликом увоза на сирову кафу.

Правилником о изменама Правипника  о начину обрачунавања и плаћања  акцизе, као и садржину и начин вођења евиденције, начину рада, отпремање и допремања производа и вођења евиденције у акцизном складишту ( « Сл. гласник РС» бр. 94/04), који се примењује од 20. августа 2004. године, престаје примена одредбе члана  2. став 2. до 5. Правилника. Овим одредбама  било је прописано следеће:

 « На пржену, млевену кафу и екстракт кафе, добијену прера-дом сирове кафе у земљи, акџиза се обрачунава на продајну цену пржене, млевене и екстракта кафе.                    

   Продајном ценом из става 2. овог члана сматра се укупна на-кнада коју купац плаћа продавцу за купљење производе у коју се урачунавају и сви зависни трошкови које продавац зарачунава купцу.

  Обрачуната акциза из става 2. овог члана може се умањити за износ акцизе плаћене на сирову кафу која је као репродукциони материјал употребљена за прераду у земљи у пржену, млевену кафу и екстракт кафе.

Умањење акцизе из става 4. овог члана врши се на начин прописан у члану 6. став 2. овог правилника.»

Брисањем наведених  навведених одредби Правилника, односно почев од 20.08.2004. године, престаје обавеза да правна лица и поредузетници обрачунавају и плаћају акцизу на пржену млевену и екстракт кафе добијену прерадом  у земљи сирове кафе.  Дакле, почев од 20. августа акциза се не плаћа на пржену, млевену и екстракт кафе која је добијане прерадом сирове кафе у земљи.  Практично, разлика између акцизе плаћене на сирову кафу при увозу и обрачунате акцизе на   пржену, млевену и сирову кафа плаћала се само у период од  4. до 19. августа 2004. године.

Прерада сирове у пржену, млевену и екстракт кафе, утврђивање калкулације продајне цене пржене и млевене кафе  као и утврђивање разлике акцизе за уплату и начин књижења, обраћени су у посебном додатку који је достављан претплатницима уз приручник Рачуноводствена пракса бр, 16 и 17/04). Имајући у виду да се наведене одредбе примањују само од 4. до 19. августа 2004. сматрамо да нема потреба да се понавља наведени поступак.