Порез на финансијске трансакције не плаћа се на промет
преко консолидованих рачуна трезора

Министарство за финансије и економију Управа за јавна плаћања, уз допис бр. 011-311/2003-04 од 30.6.2003. године доставило је Мишљење у вези примене Закона о порезу на финансијске трансакције ("Сл. гласник РС", бр. 26/2001, 35/2002 и 43/2003) а које гласи:

"1. Према одредби члана 2. став 1. Закона о порезу на финансијске трансакције ("Сл. гласник РС", бр. 26/2001, 35/2002, 43/2002 и 53/2003), порез на финансијске трансакције плаћа се на све исплате преко рачуна, на компензацију, као и на сваку другу исплату средстава са рачуна, на промену повериоца - цесију, односно н промену дужника у одређеном облигационом односу - асигнацији.

То практично значи, да се порез на финансијске трансакције плаћа на све што чини промет опорезивања (исплате преко рачуна, компензацију, цесију, асигнацију) које по одредбама Закона нису ослобођене (члан 7. Закона), односно изузете од плаћања пореза (члан 9. Закона),

2. Чланом 7. став 1. тачка 2) подтачка (1) Закона, када је ослобођење у питању, уређено је да се порез на финансијске трансакције не плаћа на преносе средстава (уплате и исплате) на консолидоване рачуне трезора и са консолидованих рачуна трезора, у смислу закона којим се уређује буџетски систем.

Према томе, порезна финансијске трансакције ослобођени су сви преноси средстава (уплате и исплате) које се врше на консолидоване и са косолидованих рачуна трезора, у смислу закона којим се уређује буџетски систем, подразумевајући све рачуне у оквиру консолидованих рачуна трезора, што значи и рачуне државних органа који су у оквиру консолидованих рачуна трезора преко којих они обављају платни промет, односно на које се уплаћују буџетски приходи, на којима се они држе и са којих се врше плаћања буџетских расхода, независно од тога коме се и за које намене, преноси средстава врше."