Позив рачуновођама за подношење пореских пријава електронским путем

Професионалне рачуновође,

Позивамо Вас да се укључите у електронску комуникацију са Пореском управом и пореске пријаве достављате електронским путем. После другог круга обуке рачуновођа, који је проведен у организацији СРРС и Пореске управе, у Центру за велике пореске обвезнике, број пореских пријава, достављених електронским путем се вишеструко повећао. Свим рачуновођама је у интересу да се што пре укључе у овај поступак и олакшају себи поступак достављања пореских пријава,  Пореској управи. Упућујемо Вас на практично упутство које се од 17.12.2012. године налази на сајту www.srrs.rs у "Актуелно" под називом, "Електронске пријаве-поступак достављања Пореској управи" и да се упознате са условима који морају бити испуњени да бисте електронским путем доставили пореске пријаве преко портала Пореске управе, Е-порези. За сада се електронски могу доставити пореске пријаве, ПППДВ и ППП. 

За  јануар месец, фромиран је списак рачуновођа, који ће у трећем кругу, у организацији СРРС и Пореске управе проћи једнодневну обуку у термину који ће бити накнадно одређен.

Будите Ви следећи, који ће проћи обуку и оспособити се за електронско достављање пореских пријава, Пореској управи.

мр Снежана Митровић
виши саветник у оквиру
Савеза РР Србије

У наставку, преносимо утисак професионалног рачуновође из Ариља, која је прошла обуку у организацији Пореске управе и СРРС и доставила  Пореској управи, електронским путем, пореске пријаве ПППДВ и ППП.


Поштована,

са великим задовољством Вас обавештавам да сам успела да предам готово све ПДВ пријаве у електронској форми. Користим ову прилику да Вам се још једном захвалим на сарадњи и пруженој помоћи. Корист од електронског пословања са пореском управом за мене је вишеструка. Наиме, добила сам на времену јер више не морам да идем у Ужице и тако изгубим неколико сати радног времена, рок за предају ми се продужио јер сам раније морала да припремим све пријаве до 09-ог у месецу како бих 10-ог ишла у Ужице. Сада могу и 10-ог да уносим и шаљем податке. Осим тога, више не морам да позивам клијенте да потпису ПДВ пријаву у штампаној форми, што је стварало непотребну гужву у канцеларији и ометало рад.

Напомињем да приликом предаје образаца у електронској форми нисам имала никаквих потешкоћа, ни задржавања, што је вероватно заслуга исправних подешавања и инсталација, па Вас сходно томе молим да се у моје име захвалите и техничкој подршци Пореске управе, а нарочито господину Михаилу Јовановићу и господину Мирославу Пешићу без чије помоћи то не би било могуће. Обзиром да имам искуства са радом у електронском пословању (пословање са банком и RIAP апликација) моје је мишљење да је рад са Пореском управом можда и најједноставнији. Обавештавам Вас, такође, да сам у међувремену предала и две ППП пријаве и да ни том приликом нисам имала никаквих проблема (то сам урадила само да бих тестирала апликацију како бих била сигурна да ни то не морам радити у писаној форми).

Још једном Вам желим све најбоље у Новој години, пуно здравља и успеха у пословању и унапред се радујем будућој сарадњи.

С` поштовањем
Милосава Савић
Агенција „ОМЕГА“ Ариље