Пописа залиха цигарета, односно алкохолних пића обележених савезним, односно старим републичким маркицама

Влада је на седници одржаној 13. октобра 2005. године усвојила Уредбу о изменама и допунама Уредбе о изгледу контролне акцизне маркице, врсти података на маркици и начину и поступку одобравања и издавања маркица, вођења евиденција о одобреним и издатим маркицама и обележавања цигарета и алкохолних пића – у даљем тексту: Уредба), која ће се примењивати од 16. октобра 2005. године.

Произвођачи, продавци на велико и продавци на мало цигарета, односно алкохолних пића обележених маркицама које су издате у складу са Уредбом о издавању контролних акцизних маркица и начину обележавања дуванских прерађевина и алкохолних пића тим маркицама ("Службени лист СРЈ", бр. 33/97, 39/97 и 55/98 – у даљем тексту: савезне маркице), могу да продају те производе до 31. октобра 2005. године, а производе обележене маркицама које су издате у складу са Уредбом о изгледу и начину издавања, вођења евиденције и обележавања контролним акцизним маркицама цигарета и алкохолних пића ("Службени гласник РС", бр. 33/02, 45/02, 46/02 и 58/04 – у даљем тексту: старе републичке маркице) могу да продају до 30. новембра 2005. године.

Произвођачи, увозници, продавци на велико и продавци на мало цигарета, односно алкохолних пића обележених савезним, односно старим републичким маркицама дужни су да на дан 16. октобра 2005. године изврше попис залиха цигарета и алкохолних пића по врсти, и да те податке на Обрасцу СЗ у два истоветна примерка доставе у року од три дана од дана извршеног пописа надлежној организационој јединици Пореске управе (у даљем тексту: Пореска управа) и обележе (долепе) ове производе обележене маркицама издатим у складу са Уредбом о изгледу контролне акцизне маркице, врсти података на маркици и начину и поступку одобравања и издавања маркица, вођења евиденција о одобреним и издатим маркицама и обележавања цигарета и алкохолних пића ("Службени гласник РС", бр. 137/04, 11/05, 29/05, 56/05 и 75/05 – у даљем тексту: нове републичке маркице).

Поступак издавања маркица:

Издавање маркица којима се врши обележавање цигарета и алкохолних пића савезним и старим републичким маркицама врши се на основу писменог захтева произвођача, увозника, продаваца на велико и продаваца на мало цигарета, односно алкохолних пића, који се подноси Пореској управи у четири истоветна примерка на Обрасцу ЗАМ–1 – Захтев за издавање контролних акцизних маркица ради додатног обележавања.

Образац ЗАМ–1 састоји се од четири истоветна примерка која Пореска управа оверава стављањем оригиналног потписа и печата на сваки примерак обрасца.

Захтев непосредно подноси лице које је овластио произвођач, увозник, продавац на велико или продавац на мало. Ово овлашћење за правно лице потписује лице овлашћено за заступање правног лица, за предузетника власник самосталне радње, а за физичко лице – произвођача алкохолних пића произвођач лично.

Уз захтев се подносе наведено овлашћење у два примерка и копија Обрасца СЗ који се састоји од два истоветна примерка.

Приликом подношења захтева, Пореска управа попуњава податке у Обрасцу ЗАМ–1 означене под I – "Подаци о броју и датуму захтева", подносилац захтева попуњава податке под II – "Подаци о подносиоцу захтева" и III – "Подаци о траженим акцизним маркицама", а Завод попуњава податке под ИВ – "Подаци о издатим акцизним маркицама".

По пријему захтева, Пореска управа утврђује да ли је подносилац Обрасца ЗАМ–1 поднео прописану документацију, задржава један примерак овлашћења и Образац СЗ, утврђује број и датум захтева и одобрава издавање маркица стављањем оригиналног потписа и отиска печата на сва четири примерка Обрасца ЗАМ–1.

Пореска управа три примерка Обрасца ЗАМ–1 и други примерак овлашћења доставља Заводу преко подносиоца захтева, четврти примерак Обрасца ЗАМ–1 задржава за своје потребе, а подносиоца упућује у Завод ради издавања маркица.

Завод по издавању одштампаних маркица попуњава у Обрасцу ЗАМ–1 податке означене под IV – "Подаци о издатим акцизним маркицама", при чему један примерак Обрасца ЗАМ–1 враћа подносиоцу захтева, други доставља Министарству, а трећи задржава за своје потребе.

Издавање маркица врши Завод, по претходном одобрењу Пореске управе на прописани начин.

Сагласно томе, произвођачи, увозници, продавци на велико и продавци на мало дужни су да до 31. октобра 2005. године, односно до 30. новембра 2005. године за све количине цигарета и алкохолних пића обележених савезним, односно старим републичким маркицама, које су пописане и достављене на Обрасцу СЗ Пореској управи, поднесу захтев за издавање нових републичких маркица на Обрасцу ЗАМ–1 и обележе ове залихе производа на начин прописан Уредбом.

Такође, обавеза обележавања (долепљивања) новим републичким маркицама цигарета и алкохолних пића односи се и на нове количине које је продавац на велико, односно продавац на мало евентуално наручио или платио пре почетка примене Уредбе – извршеног пописа залиха (16. октобар 2005. године), а које су биле у транзиту и које је преузео после тог датума. У том случају, продавац на велико, односно продавац на мало је дужан да и за те количине поднесе Пореској управи Образац ЗАМ–1, уз који, поред овлашћења и Обрасца СЗ, доставља и доказ о набављеним новим количинама цигарета, односно алкохолних пића обележених савезним или старим републичким маркицама (копије фактура у набављеним овим производима).

Произвођачи, увозници, продавци на велико и продавци на мало цигарета, односно алкохолних пића, која су обележена савезним, односно старим републичким маркицама, а који су до ступања на снагу ове уредбе одлепили и вратили Министарству маркице са непродатих количина цигарета и алкохолних пића, дужни су да изврше попис залиха тих производа на прописани начин и обележе их маркицама прописаним Уредбом о изгледу контролне акцизне маркице, врсти података на маркици и начину и поступку одобравања и издавања маркица, вођења евиденција о одобреним и издатим маркицама и обележавања цигарета и алкохолних пића ("Службени гласник РС", бр. 137/04, 11/05, 29/05, 56/05 и 75/05) на прописани начин и у прописаним роковима.

Напомињемо да се обавеза обележавања новим акцизним маркицама не односи на природна вина, медицинска вина и медовину.