Уредба о субвенционисању набавке терминала за даљинско очитавање

Влада Републике Србије, на седници одржаној дана 30. јуна 2005. године, донела је Уредбу о условима, начину и поступку давања субвенције за набавку терминала за даљинско очитавање дневних извештаја из фискалне касе (у даљем тексту: Уредба), којом су уређени услови, начин и поступак за давање субвенције за набавку терминала за даљинско очитавање свих дневних извештаја из фискалне касе.

У складу са овом уредбом, субвенција се може дати за набавку једног терминала лицу које је набавило, платило и инсталирало, односно ставило у функцију тај терминал, и то:

1)      правним лицима и предузетницима – обвезницима ПДВ који су у поднетој евиденционој пријави Пореској управи исказали да су у претходних 12 месеци оставрили укупан промет до 20.000.000 динара, или који су при отпочињању делатности, проценили да ће у наредних 12 месеци остварити укупан промет до 20.000.000 динара;
2)      за правна лица и предузетнике који нису обвезници ПДВ.

Захтев за добијање субвенције подноси се организационој јединици Пореске управе према месту седишта, односно пребивалишта обвезника, у року од 15 дана од дана прикључења набављеног терминала на интерфејс фискалне касе.

Субвенција износи 150 евра у динарској противвредности по средњем курсу Народне банке Србије, на дан доношења решења о умањењу пореске обавезе, по основу:

1)      ПДВ – за обвезнике ПДВ;
2)      Пореза на добит предузећа, односно пореза на доходак грађана на приходе од самосталне делатности - за правна лица и предузетнике који нису обвезници ПДВ.

Опширније у вези са начином остваривања права на субвенцију, као и рачуноводственим евидентирањем умањења пореске обавезе, погледати напис у Додатку бр. 5: Акцизе и фискалне касе, који је у штампи.