Објављен је порески биланс за недобитне организације

У «Сл. гласнику РС», бр. 19/05, објављен је Правилник о садржају пореског биланса за друга правна лица (недобитне организације) – обвезнике пореза на добит предузећа, који се примењује почев од утврђивања пореза на добит за 2004. годину.

Овим правилником прописана су два обрасца пореског биланса, и то:

1)      Образац ПБН – Порески биланс за друго правно лице које примењује контни план за буџетски систем,

2)      Образац ПБН – 1 – Порески биланс за друго правно лице које примењује контни оквир за предузећа, задруге и предузетнике.

У складу са одредбама чл. 44. Закона о порезу на добит предузећа («Сл. гласник РС», бр. 25/01, ... и 84/04), ослобађа се плаћања пореза на добит предузећа друго правно лице – недобитна организација, које у години за коју се одобрава право на ослобођење оствари вишак прихода над расходима до 300.000 динара, под условима прописаним одредбама овог члана.
Правно лице које примењује контни план за буџетски систем и друго правно лице које примењује контни оквир за предузећа, задруге и предузетнике достављају пореску пријаву на истом обрасцу, односно на Обрасцу ПДН , који је прописан Правилником о садржају пореске пријаве за обрачун пореза на добит предузећа («Сл. гласник РС», бр. 139/04).

Обвезници који нису остварили пореско ослобођење, приликом утврђивања пореза на добит за 2004. годину примењују просечну пореску стопу од 12,33%.

Недобитна организација која остварује приходе на тржишту и по том основу је обвезник пореза на добит предузећа, дужна је да поднесе пореску пријаву и порески биланс, најкасније до 10. марта 2005. године, независно од тога да ли има право на пореско ослобођење, односно независно од тога колики је износ вишка прихода над расходима, као и доказе којима потврђује испуњеност прописаних услова за пореско ослобођење..

Недобитна организација која не остварује приходе на тржишту (нпр. Синдикат који има само приходе по основу чланарине), није обвезник пореза на добит предузећа, али, према ставу надлежног органа, треба да достави непопуњену пореску пријаву на обрасцу ПДН (нема обавезу подношења пореског биланса).

Напомињемо да смо свим претплатницима «Рачуноводствене праксе», у петак 25. фебруара 2005. године, послали додатак Порески прописи I део, у коме је детаљно објашњено састављање пореског билнса и пореске пријаве за недобитне организације.