ХИТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

17.11.2003.

НЕ ПЛАЋА СЕ ДОПРИНОС ЗА ПИО
НА ПРИХОДЕ ПО ОСНОВУ ПРИКУПЉАЊА СЕКУНДАРНИХ СИРОВИНА


У приручнику "Рачуноводствена пракса", бр. 21/2003, писали смо о обрачуну пореза и доприноса на приходе по основу прикупљања секундарних сировина. У међувремену Министарство за социјална питања дало је мишљење под бројем 011-00-245/2003-03 од 12.11.2003. године, у коме даје тумачење да се на приходе по основу прикупљања секундардних сировина не плаћа допринос за ПИО. Садржину мишљења дајемо у наставку:

"Одредбама члана 12. став 1. тачка 3) Закона о пензијском и инвалидском осигурању ("Службени гласник РС", број 34/2003) утврђено је да су обавезно осигурана лица која обављају послове по основу уговора о делу односно послове по основу ауторског уговора, као и послове по основу других уговора, код којих за извршен посао остварују накнаду - уговорену накнаду, а нису осигурани по другом основу. С тим у вези, наведеним законом је утврђена обавеза плаћања доприноса за пензијско и инвалидско осигурање на уговорену накнаду на коју се плаћа порез у складу са законом којим се уређује порез на доходак грађана. Према томе, битни елементи за примену ове одредбе су:

Када се ради о прикупљању секундарних сировина, накнада представља цену прикупљених сировина, у којој сам рад није посебно вреднован, односно није битан елемент код одређевања накнаде. Наиме, ова накнада зависи од врсте, количине и квалитета прикупљених секундарних сировина, при чему је цена за одређену врсту секундарних сировина унапред утврђена и као таква позната неодређеном броју лица, који прикупљање врше као једини или повремени извор прихода.

Имајући све то у виду, сматрамо да у овом случају преовлађују елементи купопродаје, као облигационоправног односа између откупљивача (купца) и лица које продаје прикупљене секундарне сировине, тако да нема основа да се на остварену накнаду по основу продаје секундарних сировина, обрачунава и уплаћује допринос за пензијско и инвалидско осигурање.

Из тог разлога се мишљење овог министарства број: 011-00-91/2003-03 од 10.09.2003. године, само у делу који се односи на сакупљање секундарних сировина, мења."


У наредном броју приручника "Рачуноводствена пракса", даћемо поступак обрачуна пореза на ове приходе без доприноса за ПИО.